Sisällön tarjoaa Blogger.

Pistä maitoa tulemaan!

SObloggaajana pääsee tutustumaan vaikka minkälaisiin mielenkiintoisiin paikkoihin! Tämän viikon kohokohta onkin ollut tutustuminen Koskenojan tilaan Luopajärvellä ja olen ollut paikasta ihan fiiliksissä siitä lähtien!

Maitotilan arjesta meille oli kertomassa emäntä Liisa Vuorela. Kaikesta näkee, että hän todella rakastaa työtään; tuntee lehmät nimeltä, tietää tarkalleen tilan asiat ja arkityönsä lisäksi tekee arvokasta kuluttajatyötä avaamalla navetan ovet yleisölle. Näin maataloudesta vieraantunut citykansalainenkin pääsee omin silmin näkemään, että mistä maito kauppoihin tulee ja minkälaisen työn ja huolenpidon se puhdas suomalainen ruoka vaatii.

Koskenojan tilalla on tällä hetkellä 173 lypsettävää lehmää. Lypsyhommat tällä tilalla hoitavat miehet, eli robotit Jorma, Simo, Harri ja Jaakko. Lehmät selvästi tykkäävät lypsystä (ehkä siksi, että saavat samassa "nappuloita" eli herkkupaloja), koska jotkut niistä pyrkivät roboteille vähän väliä. Lehmät lypsetään 3 kertaa päivässä ja maitoa tulee n. 35 kiloa päivässä per lehmä.

Koskenojan navetan ylisillä on hieno "Liisan luokka", jossa on suuret ikkunat navettaan. Luokasta pääsee myös navettaan rakennetulle parvelle, josta lehmiä pääsee ihastelemaan aivan lähietäisyydeltä. Melkoisia poseeraajia nuo tuntuivat olevankin!


Koskenojan tilan harjakaisia vietettiin vuonna 2013 komein menoin, kuten Pohjanmaalla kuuluukin. Esiintyjinä bileissä oli Telaketju ja Elonkerjuu. Lisäksi oman elegantin säväyksensä teki äijäbalettiryhmä Pienet Joutsenet, jossa raavaat miehet tanssivat balettia tutuhameissaan. Pienet Joutsenet tekevät esiintymisillään paljon hyväntekeväisyyttä.


Emäntä Liisa Vuorela kertoi tilasta rakkaudella ja intohimolla.
Ja ovatpahan tilan emäntä ja isäntä päässeet komiasti maitopurkin kylkeenkin.


Liisa oli leiponut Valion tuotteilla meille ihanat trahteerit ja saimme myös omat herkkukassit kotiin vietäviksi. Aijai, mitähän ihanaa näistä laittaisi!


Saimme ihastella myös Jokipiin Pellavan kaunista Suomi 100 -juhlavuoden mallistoa. Kannattaa käydä tutustumassa: http://verkkokauppa.jokipiinpellava.fi/Suomi100Yleisöllä on mahdollisuus päästä tutustumaan Koskenojan tilaan ensi kuussa järjestettävän Farmari-tapahtuman aikana, jolloin tilalla on avoimet ovet. Suosittelen lämpimästi!

Farmarissa pääsee tutustumaan kotieläimiin, esim. lehmiin, hevosiin, sikoihin, alpakoihin jne. On mahdollisuus ostaa lähiruokaa ja tutustua ruoantuotantoon. Farmarin Taito-alue on käsityömessujen tyyppinen osasto, jossa on sisustusta, askartelua, kädentaitoja, ideoita ja työnäytöksiä. Lisäksi on tori, metsäosasto, koneita ja vaikka mitä muuta kiinnostavaa koko perheelle! Lue lisää: http://www.farmari.net/ 


P.S. Ensi viikolla (12.5.) kannattaa mennä seuraamaan lehmien kevään kohokohtaa, eli laitumelle laskua Luopajärven tilalle klo 11-14 (Luopajärventie 685). Sielä on varmasti ilo ylimmillään!